Калибриране

Калибриране е набор от операции, които при определени условия, създава връзки между стойностите, посочени от уреда за измерване, или стойностите, представени от материализирани мерки или справочни материали и ценности, реализирана от стандарти за измерване (VIM 1993*, 6.11).

*VIM 1993: Vocabulaire international des termes fondamentaux et généraux de métrologie, joint issue ISO/IEC/OIML/BIPM, 1993.

Всеки измервателен уред, се нуждае от поддръжка, обслужване и техническа проверка, дори ако той не е счупен.
С течение на времето и използването възможностите на инструментите се влошават поради застаряване компоненти или неправилна употреба. Тези промените, предизвикват (drift) намаляване на точността на резултатите от измерването. Това е особено вярно за сложни електронни измервателни уреди, когато отделни параметри за измерване могат да бъдат взаимосвързани (взаимно зависими) по съвсем непредвидим начин. Това означава, че очакваната точност на измервателен уред, е ограничена до определен период от време. Ето защо почти всички производители на електронни измервателни уреди определят срок на валидност на определени гранични стойности (точност на измерванията за отделните параметри) за период от една година, и само по изключение до две години.
Въпреки, че тези промени (drift) не могат да бъдат избегнати те могат да се открият на време, да се коригират математически или настроени чрез калибриране.

Правилно извършена калибрация повишава производителността, осигурява последователност, сравнимост и съвместимост на продуктите и услугите както и тяхната приемственост в света.

Чрез използване на възможностите на лаборатории за калибриране в страната и в чужбина Бул Техна предоставя за калибриране услуги за всички продукти в нашата програма. Преди да изпратите на вашия продукт на калибриране моля консултирайте се с нас, за да се определи какъв вид сертификат, който се нуждаете..
Лице за връзка за калибрационни услуги:

Г-н Иван Киров
Тел: 02/840 74 74
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Интересувате ли се от ново обурудване за калибриране? Моля вижте нашата оферта